Logowanie
Szczegóły zdjęcia
SUSZALNIA RYB - ODPOWIEDŹ NA FOTO CO TO
Symbolem Lofotów jest sztokfisz, czyli suszona ryba. Zwyczaj suszenia ryby przez mieszkańców Lofotów znany jest od ponad tysiąca lat. Panuje tu specyficzny mikroklimat, pozwalający na suszenie ryb złowionych w okresie zimowym. W okresie późnozimowym przypływają tu z Morza Barentsa olbrzymie ławice dorszy w celu odbycia tarła. Od stycznia do marca rusza na wielką skalę przetwórstwo ryb, które związane jest głównie z ich suszeniem. Łowione są przede wszystkim dorsze, ale również czarniaki, plamiaki i rdzawce. Przygotowane w odpowiedni sposób tusze ryb rozwieszane są na drewnianych rusztowaniach. Tysiące ton suszonych ryb na powierzchni wielu hektarów (przy tym charakterystyczny zapach) – to też specyfika Lofotów. Suszenie kończy się pod koniec maja.
Komentarze
Jędrek 180 miesięcy temu
21:17, Nd 30 Maj

Bez dobrych podpowiedzi ... ani rusz :) ... jak już napisałem , niezła zagrycha :D
Kozia 180 miesięcy temu
21:18, Nd 30 Maj

Teraz to wszystko jest proste, no i jeszcze opis podpowiada. Brawo Natala, brawo Jędrek!
Natasza 180 miesięcy temu
21:19, Nd 30 Maj

Nie wiem, Jędrek nie polecam ale jak ktoś lubi to nie będę mu psuła apetytu ....;)))
Romek 180 miesięcy temu
21:19, Nd 30 Maj

Ale opis...:o) Super zagadka:) Brawka Natalia:)
brul 180 miesięcy temu
21:32, Nd 30 Maj

No no fajna zagadka i bardzo edukacyjny opis... Jeszcze raz gratki... a na zagrychę to się chyba nadaje;)
Moldi 180 miesięcy temu
13:57, Pn 31 Maj

Swietny opis Kasia bedzie zadowolona:)
hubi 180 miesięcy temu
16:29, Pn 31 Maj

Jeszcze ino Bimbra do tych ryb brakuje.Wyobrazcie sobie ze na poczatku jak tu do Niemiec Rosjanie przyjechali to suszyli tak ryba na balkonach .Smrod i masa ryb byla a na koncu Policja bo to zabronione .Balkon to nie Kazachstan .